به همین کوچکی! موتور الکتریکی 335 اسب بخاری کونیگزگ.
- جمعه, ۱۵ بهمن ۱۴۰۰، ۱۲:۴۹ ب.ظ
وقتی از خودروهای برقی، هایبرید و به طور خاص موتور های الکتریکی صحبت به میان می آید، نام هایی ماننده تسلا، تویوتا، آئودی و ... به ذهن اکثر ما خطور میکند غافل از اینکه نام های دیگری میوانند قاعده بازی را عوض کنند. یکی از این نام ها خودرو ساز سوئدی "کونیگزگ" است و موتور الکتریکی 335 اسب بخاری این خودرو ساز میتواند انقلابی در حوزه خودرو های برقی و بخصوص ابرخودورهای الکتریکی و یا هایبرید ایجاد کند.
زمانی که کونیگزگ از ابرخودروی هایبرید خود یعنی "Gemera" رونمایی کرد، همه دوستداران خودرو از خصوصیات، توانایی های و بخصوص قدرت خارق العاده 1700 اسب بخاری آن شگفت زده شدند. قدرتی عظیم که بر خلاف بزرگانی مانند بوگاتی شیرون، بوسیله واحد محرکه کوچکی شامل یک موتور 2 لیتری مجهز به دو توربو شارژر به نام "Tiny Friendly Giant" (غول مهربان کوچک) یا به اختصار TFG به همراه 3 موتور الکتریکی ساخت خود کونیگزگ تامین میشد. با گذشت زمان کونیگزگ اطلاعات بسیار بیشتری در مورد بازخوردها، توانایی ها و یا احتمالا نقاط ضعف موتور الکتریکی معکوس کننده شش فازی خود به نام اختصاصی "David" در اختیار دارد و این جواهر از آخرین تکنولوژی موتور های الکتریکی، هم اکنون در حال توسعه در کارخانه کونیگزگ در شهر انگلهولم سوئد است.
قطعه ای از این شاهکار مهندسی که باید به جزئیات آن پرداخته شود، موتور "Quark-E" است، یک موتور الکتریکی فوق العاده سبک و جمع و جور است که به واقع نمادی از ضرب المثل "فلفل نبین چه ریزه، بشکن ببین چه تیزه." می باشد. این کوچولو تنها حدود 30 کیلوگرم وزن دارد و با ابعاد 30.226 در 33.274 سانتی متر و با ضخامت تنها 11.176 سانتی متر به راحتی در یک کوله پشتی جا می شود و میتواند 335 اسب بخار قدرت و 599.27 نیوتن متر گشتاور تولید کند. در تصویر زیر که این موتور را در کنار یک قوطی نوشابه انرژی زا معمولی نشان میدهد، مشاهده می کنید و می توانید تصور بهتری از اینکه این توان زیاد از چه موتور کوچکی خارج میشود را در ذهن داشته باشید.
Quark-E unit
هدف کونیگزگ برای موتور کوارک-E، علاوه بر افزایش توان و بالا بردن کیفیت و توسعه فناوری بکار رفته در موتور، کوچک سازی موتور های الکتریکی و قوای محرکه Gemera است تا بتواند علاوه بر کاهش وزن خودرو و ارتقاع قابلیتهای حرکتی، فضای های کاربردی مانند فضای سرنشینان و بار را تا جای امکان افزایش دهد. این خودرو ساز سوئدی همچنین توضیح می دهد که اساس این موتور از اصول موتور شار شعاعی و محوری الهام میگیرد. به گفته کونیگزگ، کوارک-E کوچولویشان میتواند بهترین گشتاور و نسبت توان به وزن را در این بخش از صنعت خودرو ارائه دهد.
اما جالب اینجاست که کونیگزگ نمیخواهد این نوآوری را برا خود نگهدارد و تنها در فکر ایجاد راه حلی است که با آن سازندگان بتوانند از مزایای موتور های الکتریکی بیشتر و بهتر استفاده کنند که شامل جرم، وزن و حجم کمتر در کنار نیرو و گشتاور زیاد می شود. این خودرو ساز دوست داشتنی بیان میکند که صنایع خودرو سازی، دریایی و حتی هوافضا میتوانند از مزایای این توسعه استفاده کنند.
موتور Quark-E بر اساس اصول مغناطیس مواد، ابر خنک شوندگی و کوچک سازی میباشد و انگیزه توسعه این موتور نیز از نام آن یعنی کوارک که اشاره به تنها ذره بنیادیی که میتواند هر چهار نیروی بنیادی جهان را تجربه کند دارد، آمده است.
دراگوس-میهای پستاریو، سر طراح موتورهای الکتریکی در شرکت کونیگزگ، در باره کوارک-E میگوید: "کوارک-E برای تقویت حرکت روان در سرعت های پایین و در عین حال شتاب "بی رحمانه" سریع در ابر خودروی Gemera طراحی شده است. در سرعت های بالا تر واحد ICE یا همان موتور 2 لیتری بنزینی دو توربو وارد صحنه می شود و با همکاری موتورهای الکتریکی میتوانند این ابرخودرو چهار نفره را بدون هیچگونه افت گشتاور یا افت قدرت به سرعت 400 کیلومتر بر ساعت برسانند."
با کمک موتورهای جدید مهندسان و طراحان کونیگزگ توانسته اند معیار جدیدی را در جای دهی موتورها ایجاد کنند و از این رو موتور بنزینی نیز میتواند راحت تر و با حداقل اتلاف انرژی نیرور را به چرخ ها، بخصوص چرخهای جلو انتقال دهد و این درحالی است که موتور دوقلو الکتریکی (تصویر زیر) که از در کنار هم قرار گرفتن دو موتور Quark-E تشکیل شده است و شاهکار دیگری از کونیگزگ است، این انتقال قدرت را نیز همراهی میکند. این واحد محرکه "تریر" (Terrier) نام دارد.
Terrier unit
چیزی که "تریر" را خاص میکند علاوه بر وزن و حجم بسیار کم آن این است که موتورهای کوارک آن علاوه بر عمکرد هماهنگ قابلیت عملکرد جدا از هم را بنا به نیاز دارند و این خروجی تریر را بسیار بالاتر از حد انتظار می برد و همواره بهترین گشتاور را در اختیار راننده قرار میدهد.
در نهایت باید بگوییم که تلاش های کونیگزگ برای بالا بردن فناوری در دنیای صنعت خودرو بسیار ستودنی است و این درحالی است که این شرکت همیشه سعی کرده روی پای خودش بایستد و همه نیاز هایش را خودش برآورده کند و تا اینجا در این کار هم موفق بوده. باید دید که این خودرو ساز سوئدی در آینده چه فناوری هایی را به همراه خودرو های هیجان انگیزش به صنعت خودرو معرفی و اضافه خواهد کرد.
- ۰۰/۱۱/۱۵